Dierenwelzijn tijdens je vakantie
Dierenwelzijn is iets waar je óók bewust van moet zijn bij het plannen van je vakantie én tijdens je reis zelf.
Denk er over na!
Je wordt vaak verleid om attracties te bezoeken waarbij dieren betrokken zijn. Zoals olifantenritten en het knuffelen van leeuwen- of tijgerwelpjes. Dit gaat onvermijdelijk gepaard met veel dierenleed.
Door op de volgende punten te letten draag jij ook bij aan een beter dierenwelzijn tijdens je reizen.
Beleef wilde dieren in hun natuurlijke omgeving
Beleef dieren in hun natuurlijke omgeving In natuurgebieden en -parken, zowel op het land als in het water. Kies voor een verantwoorde reisorganisator. Zo’n organisator respecteert de dieren, houdt bijvoorbeeld gepaste afstand en jaagt ze niet op.
Ga niet naar een show waar dieren trucjes moeten doen
Wanneer je wordt aangeboden om shows met wilde dieren te bezoeken, realiseer je dat achter het aanleren van deze trucs heel veel lichamelijke en geestelijke kwellingen schuilgaan Vraag voordat je een excursie gaat doen of er een show met dieren in opgenomen is, dan kom je niet voor nare verrassingen te staan.
Met dolfijnen zwemmen, of naar een dolfijnenshow?
Doe het niet!
Dolfijnen zijn speelse en nieuwsgierige dieren, maar dit betekent niet dat ze de gedwongen dagelijkse interactie met toeristen leuk vinden. Spelen willen ze met soortgenoten en hun familieleden waarmee ze leven in het wild. In gevangenschap hebben ze deze mogelijkheid niet. Families worden uit elkaar gerukt, ze worden veelal in ondiepe bassins gehouden en gedwongen op een klein oppervlak te leven. Het lijkt alsof ze altijd een glimlach hebben, dus denk je al snel dat zij het leuk vinden om al die trucjes met en voor mensen te doen. Maar dat is gewoon hun hun gezichtsuitdrukking. De realiteit is dat dolfijnen in gevangenschap een leven van van angst, verveling en stress leiden.
Het is een mythe dat de dolfijnen die gebruikt worden om de toeristen te vermaken in gevangenschap zijn geboren en dus niet beter zouden weten. Veel van deze dieren worden uit het wild gevangen tijdens de wrede jaarlijkse dolfijnenjacht in Japan. Hier worden groepen dolfijnen een baai in gejaagd. De ‘mooiste’ en ‘beste’ dolfijnen worden verkocht, terwijl de andere dolfijnen wreed worden afgeslacht.
Wil je olifanten van dichtbij meemaken?
Maak dan geen olifantenritje. Bezoek dan een verantwoorde olifantenopvang of bekijk olifanten in het wild. Mijd olifantenkampen waar ritjes en shows worden aangeboden. De dieren zijn afgericht om toeristen te vermaken en dit gebeurt op zeer wrede wijze door op jonge leeftijd de wil van het dier te breken. Eenmaal afgericht laat ook de verzorging en huisvesting van de olifant te wensen over. Zo staan olifanten buiten diensturen vaak permanent aan de ketting.
Betaal niet om dierenmishandeling te zien
Koop geen kaartje voor een show waarbij dieren pijn lijden of stress ervaren. Zoals bijvoorbeeld stierengevechten, hanengevechten, hondengevechten en andere dierengevechten.
Laat geen foto maken met wilde dieren
Op toeristische bestemmingen kom je het vaak tegen, je kunt met een wild dier op de foto gaan. Besef dat deze dieren vaak op jonge leeftijd uit het wild weggerukt worden en hun moeder hierbij meestal bij wordt gedood. Vaak worden hun tanden getrokken en worden ze gedrogeerd.
Opeens is dat speciale vakantiekiekje niet meer zo leuk.
Het Griekse Santorini en de ezels
Elk jaar is het weer in het nieuws, toeristen die zich graag op de hellingen en steile trapjes van het pittoreske Santorini laten vervoeren op de rug van de lastdieren. Daardoor lijden de ezels aan ernstige rugproblemen zoals een ingezakte of gebroken ruggengraat. Ook zitverwondingen komen vaak voor bij de ezels. Wist je dat een ezel maar zo ongeveer 50 kg op zijn rug kan vervoeren?
Koop geen foute souvenirs
Als je een tastbare herinnering mee naar huis wilt nemen koop dan geen foute souvenirs zoals koraal of voorwerpen gemaakt van ivoor of bijvoorbeeld sieraden van schildpadschild.
Wat je wél kunt doen:
- In plaats daarvan kun je duurzame en diervriendelijke souvenirs aanschaffen waarbij je ook de natuur en de lokale bevolking ondersteunt.
- Help mee bij een natuurbeschermingsproject: bijvoorbeeld plant bomen voor het behoud van de leefomgeving van olifanten en orang-oetans.
- Doe mee aan actieve ecotours waarbij de natuur en wilde dieren niet verstoord worden.
- Meld het als je getuige bent van dierenmishandeling, laat ter plaatse weten dat je bezorgd bent, als het kan bij een plaatselijke dierenbeschermingsorganisatie. En heb je een georganiseerde reis, laat het dan ook de reisorganisatie in Nederland weten.
Ik hoop dat dit artikel je helpt om tijdens de voorbereiding van je vakantie en gedurende de reis zelf weloverwogen, diervriendelijke, keuzes maken.
Iets om te onthouden:
Wilde dieren horen thuis in het wild.
En niet in een kooi, aan de ketting, in een bassin of als entertainer ter vermaak van de toerist.