Camper of Auto?
In dit artikel komt het volgende aan de orde:
- Wat je kunt zien tijdens een roadtrip
- De voordelen van een camper
- De nadelen van een camper
- De voordelen van een auto
- De nadelen van een auto
- De kosten camper versus autohuur
- De alternatieven
- Conclusie
Stel je eens voor ….
Een vakantie met bergen, kustwegen, ongerepte paradijselijke stranden, de meest mooie rotsformaties, nationale parken, staatsparken, woestijnen, de blauwste meren, vele soorten wildlife en een aantal van ’s werelds bekendste steden. Ongetemde gebieden en oneindige wegen waar je je nog alleen op de wereld waant.
Veel van dit alles kan je op één dag ervaren (maar dat wil je helemaal niet, op een dag 😊) als je roadtrippend over de highways en byways van America en Canada reist.
Auto of camper
Maar dan rijst de vraag doe je dit met een auto of met een camper? Je vraagt je af wat is beter, handiger, goedkoper? Er is voor beiden manieren van reizen wat te zeggen.
Ik heb allebei gedaan (en ik ben niet eens een doorgewinterde kampeerder) en kan je uit eigen ervaring tips en adviezen geven.
Plussen en minnen van roadtrippen met camper of auto
Voordelen van een camper
Je camper is een huis op wielen
Dat is precies wat het is, je eigen huisje op wielen voor de duur van je vakantie. Je hebt alles bij je en je pakt maar een keer je koffer uit en bergt je spullen op in de kastjes. Het is veel meer dan alleen een slaapplek.
Het is ook je woonkamer waar je gezellig de tafel dekt, waar je heerlijk je koffie drinkt, een lekkere maaltijd eet en een spelletje speelt. Het is ook je tuin met elke keer weer een ander uitzicht, waar je geniet van het buitenleven.
De meeste campertypes hebben een badkamertje met toilet en douche. Ook is er een keuken met koelkast/vriezer en gasfornuis. Soms is er zelfs een combimagnetron en televisie aan boord. Op reis met (kleine) kinderen? Een toilet is altijd binnen handbereik. Ook heel handig voor volwassenen 😉
Onderweg, bij een viewpoint stop je, klap je de stoeltjes uit en geniet je van het schitterende panorama.
Je bent niet afhankelijk van restaurants
Vaak denkt men dat je in Amerika en Canada alleen maar fastfood eet, dat is beslist niet waar, je kunt er heerlijk eten.
Maar als niet afhankelijk wil zijn van restaurants dan zit je met een camper ook helemaal goed. Ga bijvoorbeeld naar Walmart of Safeway en sla in een keer een lading boodschappen in zodat je een aantal dagen voort kunt (een boodschappenlijstje is handig).
En bak ’s morgens voor ontbijt je eigen Sunny Side Up eggs. Het keukentje van de camper is zo uitgerust dat je daar ook gemakkelijk een lekkere avondmaaltijd bereidt. Of leg een t-bone steak, met wat in aluminiumfolie ingepakte aardappels, op je eigen fire pit. Een salade erbij en klaar is je overheerlijke maaltijd. Om het af te maken eet je als dessert s’mores.
The Mighty Five, voorbeeldreis en route beginnend in Las Vegas
Je slaapt op de mooiste plekken
In Amerika en Canada zijn er overal “campgrounds”. In alle soorten en maten. Van zeer eenvoudig (met heel weinig voorzieningen) tot zeer luxe, met alles erop en eraan. De basic campings vind je vaak midden in de natuur. (download de app RVparky)
Wat is er mooier dan kamperen onder een fonkelende sterrenhemel aan de rand van de Grand Canyon of
’s morgens wakker worden, je deur open doen en oog in oog staan met elk.
Gezellige bijkomstigheid: je maakt op een camping gemakkelijk contact met reizigers van over de hele wereld en ook kinderen vinden er gemakkelijk aansluiting.
Download gratis de Camper Ophaal Checklist
Nadelen van een camper
Ophaaldag
Anders dan bij een auto, haal je niet de sleutels op en rijd je weg. Ten eerste verplichten de verhuurbedrijven je dat je na aankomst in Amerika of Canada de eerste nacht in een hotel slaapt. Je mag niet na een lange vlucht gelijk op weg.
De volgende dag kan je de camper ophalen, hiervoor maak je een afspraak met de verhuurder. Als je geluk hebt is dat ’s morgens, maar het kan ook pas ’s middags zijn. Bij het ophalen krijg je een uitgebreide uitleg over de werking van de camper.
Als je ‘m dan eenmaal hebt, gaat de eerste rit meestal naar een grote supermarkt om de boodschappen voor de komende dagen te doen.
Calculeer voor beide zaken, het ophalen en de boodschappen doen, ruim de tijd in. En plan niet al te veel km’s de eerste dag.
Vrijheid?
Camperreizen worden geassocieerd met vrijheid: je kunt gaan en staan waar je wilt. Dat kun je zeker ervaren maar is wel afhankelijk van waar en wanneer je ergens bent.
Vanwege grote drukte raad ik je aan om in het hoogseizoen campings ruim van tevoren te reserveren (en ruim op tijd betekent soms wel maanden van te voren). Campings in nationale parken zijn zo populair dat je ze altijd moet reserveren.
Manoeuvreren
Met een camper door steden navigeren kan best zenuwslopend zijn. Wil je tijdens je camperreis toch een stad bezoeken, denk dan eens aan een stadscamping met een goede openbaar vervoer verbinding te zoeken. Heb je geen zin in het OV bestel dan een Uber. Dat werkt perfect.
Gelukkig zijn parkeerplaatsen bij winkelcentra (malls) en supermarkten gigantisch.
Handjes uit de mouwen
Een camper vergt wel wat meer werk dan een auto. Zo moet je elke dag afwassen en af en toe de bezem door de camper heen halen.
Watertanks raken leeg en afvalwater moet geloosd, maar echt dit is een fluitje van een cent.
Bij het verlaten van de campings is het opletten geblazen: is alles losgekoppeld, is het opstapje ingeschoven, is het servies netjes opgeborgen (in verband met vliegende schotels) en zijn alle opbergvakken dicht? Maar je ontwikkelt snel genoeg een routine, en samen ben je zo klaar.
Reistijd
Je reistijd is vaak wat langer. Het is aan te raden om per dag gemiddeld zo’n 150 mijl (240 km) aan te houden. Dit neemt ongeveer 3 tot 4 uur rijden in beslag. Zo heb je ook nog tijd om wat te ondernemen. Natuurlijk kun je wat meer kilometers maken als er onderweg weinig bezienswaardigheden zijn.
Ook is het prettig ergens twee of meer dagen te staan. Hou met deze zaken rekening als je een route plant.
Voordelen van een auto
Overal stoppen en parkeren
Met een huurauto kun je gemakkelijker gaan en staan waar je wilt dan met een camper. Vooral in grote steden, drukke nationale parken en toeristische pull-outs aan de kant van de weg kun je een auto veel makkelijker parkeren dan met een (grote) camper.
En met je een auto verplaatst je wat sneller dan met een camper.
Comfort
Een auto rijdt makkelijker dan een (grote) camper, want je hoeft niet op te letten op overhangende takken en smalle of lage tunnels.
Hotels, motels zijn er ook in overvloed, voor elke portemonnee is er wat wils. Er zijn er van super basic (en nog al eens vergane glorie) tot goede middenklasse, tot zeer luxe. De een met een prima ontbijtbuffet, de ander met een wel heel simpel (smakeloos) ontbijt. En soms is het alleen logies.
’s Avonds wacht je elke keer een vers bed en schone handdoeken.
Instappen en wegwezen
Met een auto hoef je je geen zorgen te maken om volle watertanks en voldoende propaangas om te kunnen koken.
Het is koffer inpakken, instappen en wegwezen.
De nadelen van een auto
Afhankelijkheid van restaurants
Je bent tijdens een autoreis aangewezen op restaurants. Ook voor je sanitaire stops onderweg zul je hier geregeld het parkeerterrein opdraaien.
Wil je niet voor elke maaltijd naar een restaurant gaan? Schaf dan bij Walmart een koelbox aan.(niet een van piepschuim, die gaat lekken)
Koop wat brood, lekker beleg, yoghurt, fruit en wat te drinken en ga lekker lunchen bij een picknicktafel onderweg.
Zakken met ijsblokjes om de inhoud van je koelbox koel te houden kun je in de supermarkt kopen. Of stop wat ijsblokjes uit de machine, die bij hotels en tankstations staan, in een plastic zakje.
Leven uit koffer
Je slaapt op veel verschillende plekken en het ene hotel is het andere niet. Je leeft uit je koffer die je elke dag weer in- en uitpakt. (In je camper heb je elke avond je eigen vertrouwde bed).
Niet elk hotel heeft luie stoelen op de kamer staan, hierdoor wordt je al snel gedwongen om op bed te gaan liggen.
Tip: vind je het vervelend om elke keer met je koffer te moeten slepen? Neem dan een kleine, opvouwbare reistas mee waarin je steeds de spulletjes voor de overnachting in stopt.
Kosten en andere opties
Kosten autohuur versus camperhuur
Zouden de kosten de doorslag kunnen geven? Het gaat een beetje gelijk op.
Een camper huren is duurder dan het huren van een auto. Ook slurpt een camper veel meer benzine – sommige rijden 1:4. Gelukkig kost de benzine slechts een derde (VS) of de helft (Canada) van onze prijzen.
Daar staat tegenover dat campings een stuk goedkoper zijn dan hotels en dat zelf koken voordeliger is dan uit eten gaan. Onder de streep maakt het dus weinig uit of je een autoreis of camperreis kiest.
Als je met een gezin reist en graag twee (of meer) aparte kamers wilt, dan kan een camperreis wél goedkoper uitpakken.
Alternatieven
Wil je toch het campergevoel ervaren, maar ook het gemak van een auto hebbn?
Overweeg dan eens een mini RV, een trailblazer ingericht met de nodige voorzieningen zoals een een koelkast, kookgelegenheid en gootsteentje. De banken kunnen omgebouwd worden tot een bed en ook op het dak kan geslapen worden.
Een andere optie is het huren van een Jeep met een luxe caravan, dan heb je alle voordelen van het kamperen maar kun je wel zo met je auto de stad in.
En ben je een echte kampeerder, dan kun je natuurlijk ook een auto huren en je tent meenemen. Ben je dat niet en kies je voor de autoreis, maar wil je tóch rond een kampvuurtje je marshmallows laten smelten, ga dan eens in een cabin op een campground slapen.
Conclusie
Reizen per camper of met een auto, het zijn twee manieren om schitterende roadtrips te maken. Je moet echt kijken wat er bij je past. Hopelijk helpt dit artikel je bij het maken van je keuze.
Zoals eerder gezegd heb ik roadtrips met zowel een huurauto als met een camper gemaakt en diverse keren in cabins geslapen. Persoonlijk vind het beide een heerlijke manier van vakantie vieren.
Ben je er nog niet uit en wil je nog even overleggen? Neem vrijblijvend contact op, ik help je graag.